Anasayfa / Sektörel / Duyurular / Denizyolu / Baltimore Limanı’nın Kapanmasına İlişkin Bilgilendirme

Baltimore Limanı’nın Kapanmasına İlişkin Bilgilendirme

Sayı: 2024/257
Tarih: 05.04.2024
Sayın Üyemiz,

26 Mart 2024 tarihinde Baltimore Limanı’ndan Sri Lanka’ya doğru seyreden Dali adlı konteyner gemisinin Francis Scott Key Köprüsü’ne çarpması sonucu köprünün yıkılması sebebiyle tedarik zincirinde aksamalar yaşanması beklenirken, küresel denizcilik sektöründe büyük bir etki yaratmasının beklenmediği değerlendirilmektedir.

Baltimore Limanı, ABD’nin araç ithalatı ve ihracatında en önemli limanı konumundadır. Köprünün yıkımıyla limanın süresiz kapatılmış olmasının özellikle otomobil ile tarım ve inşaat makinelerinin sevkiyatı açısından etkisi olabileceği belirtilmektedir. Motorlu taşıtlar ve parçalar, tüm Baltimore Limanı ithalatının %42'sini oluşturmaktadır.

Baltimore Limanı’ndaki konteyner akışının daha büyük limanlara yönlendirilebileceği, bazı otomobil üreticilerinin New York, New Jersey veya Roanoke, Virginia’daki diğer Doğu Yakası limanlarına yönelmek zorunda kalacağı ve bu durumun da maliyetleri artırabileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca Baltimore’a gidecek yüklerin alternatif limanlara yönlendirilmesinin konteyneri taşıyacak yeterli sayıda çekici bulunamayacağından dolayı maliyetli olacağı belirtilmektedir.

Baltimore Liman İdaresinden yapılan resmi açıklamaya göre limandaki gemi trafiğinin askıya alındığı ancak kamyonların terminalde çalıştığı bildirilmektedir.

Kömür ihracatında da ABD’nin en yoğun ikinci limanı olan Baltimore’da Amazon ve FedEx’in dağıtım depoları bulunmaktadır.

The Captain of the Port (COPT) tarafından ticari gemilerin geçebilmesi için Sollers Point ve yıkılan Francis Scott Key Koprüsü yakınlarında geçici alternatif bir kanal açıldığı, bu kanaldan geçişlerin COPT’a bağlı olarak sadece gündüz saatlerinde transit geçişler için sınırlı olacağı belirtilmektedir.

Limanın kapanmış olmasının etkilerinin önümüzdeki günlerde daha anlaşılır olacağı belirtilirken kanalın temizlenmesi ve limanın açılması için çalışmalar devam etmektedir. Uzmanlar, tam kanalın açılması için bir ay, köprünün yeniden inşa edilmesi için ise yıllar sürebileceğini düşünmektedir.

Bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr