Anasayfa / Sektörel / Duyurular / Genel / Uluslararası Taşımacılık Faaliyetlerinde KDV İadesi Taleplerinde Yapılan Değişiklikler

Uluslararası Taşımacılık Faaliyetlerinde KDV İadesi Taleplerinde Yapılan Değişiklikler

Sayı: 2024/70
Tarih: 26.01.2024
Sayın Üyemiz,

18 Ocak 2024 tarihli ve 32433 sayılı Resmi Gazete'de "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 49)" yayınlanmıştır.

Yayınlanan tebliğde KDV iadesinden yararlanılabilmesi için taşımacılık faaliyetinin yapıldığı dönemde uluslararası taşımacılık faaliyetinin yürütülmesine ilişkin ilgili mevzuat gereğince kendileri adına düzenlenmiş geçerli bir yetki belgesine sahip olunması ve taşımacılık faaliyetinde kullanılan araçların yetki belgesi ekine de kayıtlı olması zorunluluğu getirilmiştir.

Ayrıca hem istisnadan yararlanılması hem de iade hakkından yararlanılması hususunda organizatör firmaların ise TİO Yetki Belgesine sahip olmaları zorunlu hale getirilmiştir. Her ne kadar yapılan değişikliklerin sadece taşıma işini fiilen gerçekleştiren mükellefleri kapsadığı anlaşılsa da halen istisna kapsamına giren taşıma faaliyetlerinin tamamının veya bir kısmının başka taşımacılara yaptırılması halinde, gerek taşıma işini yaptıran firmaya karşı muhatap olarak işi yüklenen organizatör firmanın, gerekse ikinci derece yüklenici olarak fiili nakliyeyi gerçekleştiren firmanın bu faaliyetleri istisna kapsamına girdiğinden, her iki faaliyet için de vergi hesaplanmayacaktır. Organizatörlerin KDV iadesi taleplerinde taşımayı fiilen yapanlara ait fatura bilgilerini içeren liste ile bunlardan temin edilen taşımacılığı tevsik eden belgelere ilişkin bilgileri içeren liste kabul edilmektedir.

Söz konusu tebliği ile Derneğimizin Yeminli Mali Müşaviri ve Mali Danışmanı Gürol Gündoğan tarafından konu hakkında hazırlanmış bilgi notunu ekte bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr