Anasayfa / Sektörel / Duyurular / Gümrük / NCTS Faz-5 Kapsamında EORI Numarası Zorunluluğu

NCTS Faz-5 Kapsamında EORI Numarası Zorunluluğu

Sayı: 2024/025
Tarih: 12.01.2024
Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından Derneğimize "EORI Numarası Zorunluluğu" konulu bir yazı iletilmiştir.

İletilen yazıda Ortak Transit Sözleşmesi'ne taraf olan ülkelerin NCTS Faz-5'e geçişi doğrultusunda ülkemizden açılan beyanlarda yabancı taşıyıcılar için EORI numaralarının beyan edileceği ve ülkemizde yerleşik taşıyıcı firmalar için ise vergi numaralarının beyan edilmeye devam edeceği ancak sistemin arka planda otomatik olarak EORI numaraları ile eşleştirme yapacağı belirtilmiştir.

Yazıda işlemin doğru yapılabilmesi için ülkemizde yerleşik taşıyıcı firmaların BİLGE sisteminde vergi numaraları ile EORI numaralarını eşleştirmeleri gerektiği bildirilmiş olup halihazırda BİLGE şifresi olan firmalar için söz konusu işlemlerin nasıl yapılacağına dair EORI eşleştirme kılavuzunun yayınlandığı belirtilmiştir.

BİLGE şifresi olmayan firmaların ise herhangi bir gümrük idaresine firma vergi numarası, EORI numarası ve firma temsilcisi olunduğuna dair tevsik edici vekaletname veya tahsilname ile başvuru yaparak gerekli eşleştirme işlemini yapabilecekleri bildirilmiştir.

Yazıda ayrıca taşıyıcı firmaların sınır geçişleri ve varış ülkelerinde gerçekleştirecekleri gümrük işlemlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için gerekli olan vergi numarası ile EORI numarası eşleştirme işleminin yapılmasının önemli olduğu belirtilmiştir.

Söz konusu yazıyı ve EORI numarası ile vergi numarası eşleştirme kılavuzunu ekte bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr