Anasayfa / Sektörel / Duyurular / Denizyolu / U Kodlu Özet Beyanlar

U Kodlu Özet Beyanlar

Sayı: 2023/716
Tarih: 20.10.2023
Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından "U Kodlu Özet Beyanlar" konulu bir duyuru yapılmıştır.

Yapılan duyuruda BİLGE sisteminde özet beyan tescili itibarıyla özet beyan yapılan her bir düzeltmede sistem tarafından üretilen "U" numaralı geçici özet beyanlardan Gümrük Kanunun 241/1'inci maddesi çerçevesinde usulsüzlük cezası tatbik edildiği belirtilmiştir.

Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğünce, U kodlu geçici özet beyan numaralarının sistemde kullanıcı tarafından ilgii özet beyan için web servisi üzerinden yapılan düzeltme işlemlerinde oluştuğu belirtilerek bu kayıtların sistemin işleyişi için gerekli olan geçici kayıtlar olduğu belirtilmiştir.

Söz konusu düzeltme işleminden sonra sistemde otomatik olarak iptal edilmiş statüye getirildiği ve numaranın bilinmesi durumunda "ÖzetBeyanTC" uygulamasında kayıtların sorgulanmasının teknik olarak mümkün olduğu bildirilmiştir.

Bu doğrultuda U kodlu numaraların özet beyan düzeltme işlemlerine ilişkin olduğu düzeltme işlemlerinin tamamlanmasıyla otomatik olarak iptal edilmiş statüye getirildiği hususu göz önüne alınarak idari işlemlerde bahse konu beyanın esas alınmaması gerektiği ifade edilmiştir. Özet beyan tescil numaralarının esas alınması gerektiği değerlendirilmiş olup BİLGE sisteminde üretilen "U kodlu geçici özet beyan numaralarından Gümrük Kanunun 241/1 maddesine istinaden usulsüzlük cezası tatbik edilmemesi gerektiği belirtilmiştir.

Söz konusu duyuruyu ekte bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr