Anasayfa / Sektörel / Duyurular / Gümrük / Sonradan Verilmiştir İbaresi Taşıyan A.TR Dolaşım Belgeleri

Sonradan Verilmiştir İbaresi Taşıyan A.TR Dolaşım Belgeleri

Sayı: 2023/300
Tarih: 30.05.2023
Sayın Üyemiz,

2022 yılı içerisinde yapılan UTİKAD Gümrük ve Antrepo Çalışma Grubu Toplantılarında sevkiyat sonrası onaylanan A.TR Dolaşım Belgeleri’nde bulunması gereken ibareler hakkında değerlendirmeler yapılmış ve konu hakkında 2 Kasım 2022 tarihinde T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne "Sonradan Verilmiştir İbaresi Taşıyan A.TR Dolaşım Belgeleri" konulu UTİKAD yazısı gönderilmiştir.

UTİKAD yazısı ile eşyanın ilgili ülkeden değil de gümrük birliğinden çıkana kadar sonradan verilmiş ibaresini taşımayan A.TR Dolaşım Belgelerinin düzenlenmesi durumunda A.TR Dolaşım Belgesinin gümrük idarelerimiz tarafından kabul edilip edilmeyeceği hususunda bilgi talep edilmiştir.

İlgili yazı doğrultusunda Bakanlık cevap yazısı Derneğimize ulaşmış olup her durumda A.TR Dolaşım Belgelerinin ihracat işlemlerinin gerçekleştirildiği ülke tarafından düzenlenmesi gerektiği, eşyanın henüz AB Gümrük Birliği alanından çıkmadan evvel ilgili ihracat gümrük idaresi tarafından düzenlenen ve "sonradan verilmiştir" ibaresi taşımayan Dolaşım Belgelerinin gümrük idarelerince kabul edilmesinin uygun olduğu belirtilmiştir.

Söz konusu UTİKAD yazısını ve T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü cevap yazısını ekte bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
UTİKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ



Alperen GÜLER
Genel Müdür
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr